Vorbe „grele” și goale

Enervantă! Tendința de a folosi abuziv cuvinte și expresii specializate sau inutil complicate, în comunicarea publică, de la funcționar de stat la jurnalist. Foarte multe provin din sfera juridicului (pe cale de consecință,  a achiesa).

De regulă, de fiecare dată când un astfel de termen sau sintagmă își face apariția în vocabularul unor semidocți de genul lui Mircea Badea (sau CTP, modelul neasumat al acestuia – în fapt, cei doi se află printre vectorii principali), originea poate fi identificată destul de ușor în discursul recent al vreunui specialist sau om cu mai multă școală.

De îndată ce Marga readuce „proprietatea termenilor” în presă, expresia prinde a fi folosită de nenumărate personaje a căror îndeletnicire îi obligă la eforturile de a părea mai deștepți decât sunt.

Fenomenul este penibil și foarte enervant, contribuind la confuzia legată de identitatea și calitatea intelectualului în societatea românească. Vorbește între limitele tale, dacă faci revista presei, scrii nimicuri sau transmiți știri. Faci mass-media vulgară, nu recenzia Fenomenologiei spiritului.

Folosirea inutilă a termenilor criptici în comunicarea non-literară nu ține loc de cultură. Dimpotrivă, de multe ori maschează găuri mari în aceasta.

Faptul este și mai dăunător în administrație, unde comunicarea publică (făcută de mari „experți” atașați instituțiilor statului, pe bani frumoși) ar trebui să fie limpede ca vocabular și expresie, însă semnele arată că se îndreaptă exact în direcția opusă, probabil tot de dragul sporirii prestanței și autorității celui care comunică – n-o face, reușește doar să irite la culme.

În administrație ar trebui urmat exemplul englezilor, care suferă de aceleași probleme: administrația (și nu numai) trebuie să comunice în plain English (engleza neaoșă), renunțând la înflorituri, cuvinte „grele”, jargon de specialitate folosit în exces etc.. Exemplele oferite de Plain English Campaign sunt cât se poate de grăitoare, printre care (în traducere):

Mediile de învățare de înaltă calitate sunt o precondiție pentru facilitarea și îmbunătățirea procesului continuu de învățare.

versus

Copiii au nevoie de școli bune ca să învețe cum se cuvine.

În afara unui context academic sau literar, prima variantă nu face decât să indispună groaznic. Și să evidențieze, încă o dată, transparența acestei strategii în încercarea lamentabilă de a-ți mistifica nivelul intelectual.

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile