Vot de căcat

Durata lecturii ~ 4 minute

 

Acum vreo cinci ani, am scris un articolaș despre cât de revoltat, distrat și nedumerit eram eu la anunțul veștii că ginerele unui fost rege al României candidează la președinția României. Și, nedumerit fiind, îndemnam la tot sprijinul pe care putem să i-l dăm, cu roșii sau ouă. După 5 ani, constat că sunt mult mai nedumerit, mult mai revoltat și mult mai puțin distrat.

Tot ce mă înconjoară și este legat de campania de acum pentru alegerea unui președinte în țara asta, începând cu discuțiile interminabile la TV despre culoarea și consistența căcatului vreunui politician și terminând cu afișele mutrelor candidaților, mă enervează la culme și mă epuizează. Nu mai urmăresc opinii TV, dar ies afară și privirea îmi cade pe afișe. Iar au apărut afișele electorale! Nu ne mai slăbesc măcar un pic cu mizeriile astea? Din banii mei și ai noștri au făcut afișele în care candidații pulii ne zâmbesc superior și photoshopat (și cu gândul la cât și cum o să ne mai fută după ce o sa fie votați de vreo majoritate dubioasă)! Din banii mei și ai noștri își plimbă caravanele pe străzile orașelor și pe ulițele satelor! Din banii mei și ai noștri își bat joc de mine și de noi, râzând grotesc pe ascuns!

Că tot am pomenit de caravane electorale: merg zilele trecute pe stradă, liniștit (mă rog, obosit). Aud, de departe, un vuiet și niște urlete de groază. Mă uit în stânga și în dreapta, blocat. Brusc, dinspre intersecția cea mai apropiată, apare un fel de autobuz colorat în cel mai idiot mod cu putință, pe care erau lipite afișe de conștientizare a publicului larg asupra importanței votului (numai puțin, ahahahahaha, ahahahaha, ahahahahaha, gata). Din cele două difuzoare grosolane montate pe autobuzul groazei, o voce își urla platitudinile: votează! tu decizi! e dreptul tău! Aș fi ignorat (ca de obicei) astfel de manifestari și m-aș fi întors spre gândurile mele, dar m-a îngrozit finalul zbieretelor: nu votezi, nu comentezi!

Pauză, un pic de pauză, vă rog.

 

Mai există în ziua de azi oameni întregi la minte care susțin așa ceva? Băi, candidații pizdii, nu toți suntem cretinii pe care-i sperați! Cum adică, dacă nu votezi, atunci nu ai dreptul să comentezi? Eu îmi plătesc taxele și impozitele așa cum trebuie și așa cum zice legea că trebuie plătite taxele și impozitele în țara asta, cu gândul și dorința ca cei care administrează această țară să facă ceva util cu banii pe care îi trimit eu acolo la buget, ceva folositor oamenilor din țara asta, ce naiba! Eventual, dacă nu mi-aș plati taxele și impozitele obligatorii, aș avea o reținere majoră în a comenta despre aleșii care conduc. Așadar, politicieni-oxiuri sau ucenici spălați pe creieri, puteți reformula așa: nu plătești taxe și impozite, nu comentezi!

Să votez, așadar? Să le recunosc și să le confirm acest teatru de păpuși de paie? Nici vorbă! Oricum, campania lor nu mi se adresează mie, eu nu mă regăsesc în publicul-țintă, în electoratul lor. Ei își caută alftel de votanți, nu pe mine. De aia, nici macar în cur nu îi doare de votul meu. Și tot de aia, votul meu nu contează (decât, poate, fix în mintea mea, adică exact acolo unde nu are importanță). Baiul e că, în afară de a nu merge la vot, nu prea știu ce să mai fac concret și cu efecte clare și imediate în campania electorală începută zilele astea. Sigur, pot să-mi rup posterele (tocmai mi-am cumpărat niște postere, de fapt, tocmai mi-au fost cumpărate niște postere și mi-au fost lipite nu pe ușa de la baie, ci pe străzi, iar posterele nu-s cu Rahan, Van Damme sau Samantha Fox (touch me, touch me, I wanna feel your body), ci cu Ponta, cu Udrea, cu Vadim), ar fi un bun inceput, sunt foarte de acord. Dar mai mult, ce se poate face mai mult? N-am nici o idee acum, dar sunt atent la orice idee bună și utilă ce ar putea veni din jurul meu.

Încă ceva. Expresia cine va câștiga alegerile îmi provoacă iritare peste masură și sângele începe să-mi clocotească. Câștigarea alegerilor? Câștig, în pula mea? E concurs de sărit cu capul în pizdă? E 300 de metri bras? Sau e vorba despre pe cine să alegem ca să ne administreze banii rațional, civilizat (și civilizator), spre binele nostru? Așa ceva se câștigă? Sau se obține? E favor, un merit sau un privilegiu, futu-vă-n urechi de politicieni scelerați?

Paisprezece (paisprezece, atenție!) candidați la președinție, în România anului 2014! Paisprezece perechi de mâini s-au afundat în buzunarele noastre și au scos de acolo cât au putut ca să-și ferchezuiască trupurile și să-și dreagă vocile, să se fotografieze și să se înregistreze, să ne inunde ochii și urechile și mințile cu smintelile lor politicianiste. Și încă nu-s votați. Mi-e groază să presupun ce vor face după ce vor fi fost aleși să conducă.

Also, George Carlin despre politicieni.

(5,00 / 4 evaluări)
Loading...

23 comentarii la “Vot de căcat

 1. Mi se pare totusi o pierdere pentru tine daca nu trimiti un sms cu numele preferatului tau candidat la alegerile x-factor romania 😛

  No-one for president! Noi suntem majoritatea inca, data trecuta la prezidentiale n-o votat 60% din cei care aveau drepturi…

  O declaratie politica mai clara de unde?

  Solidaritate! Putere societatii, pentru ca altfel nu invata responsabilitate…

 2. Mda, e mai comod sa te consideri superior… „Mie nu mi se adreseaza niciunul din cei 14 hoti, etc, bla-bla-bla”, prin urmare, in bag ceva in ei de nesimtiti si in teatrul lor de papusi (sa nu uitam totusi ca pentru acest teatru si al sau model au murit probabil milioane de oameni)…
  Stii macar sa ii numesti pe toti cei 14? Cateva informatii minime despre fiecare ?
  Sunt convins ca nu. Prin urmare, e urat sa le lipesti TUTUROR astfel de etichete pe frunte.
  Cu un minim efort, sigur poti gasi unul care chiar daca nu te reprezinta 100%, macar se apropie mai mult decat restul de dorintele tale. De cele mai multe ori in viata cand alegem ceva, facem compromisuri. In aceasta situatie de ce sa nu facem? Chiar nu te lasa constiinta sa votezi cu niciunul? Anuleaza buletinul de vot!
  Singurul mesaj transmis de cei care nu merg la vot, e cel de dezinteres. Nu scarba, nu revolta, nu dorinta de schimbare, nu altceva.
  Vorbim de 5-10 min. din viata ta, pe care ii acorzi comunitatii din care faci parte, in semn ca iti pasa de viitorul ei. Eu un prim pas obligatoriu. Pot sau nu urma si altii.

  Iar votul tau e de cacat, pentru ca atata valoare ii acorzi tu…
  In schimb, sunt cu totul de acord ca ai tot dreptul sa comentezi; din pacate cu atat vei si ramane … Si cu groaza de greata ce te va macina periodic, cu ocazia alegerilor….

  1. În acest moment, în România anului 2014, în mediul politic și economic actual din țara noastră, consider că semnalul absenteismului masiv este mult mai puternic decât semnalul participării normale (medii) cu anularea intenționată a majorității voturilor. Semnal ce s-ar vedea mult mai bine de la Bruxelles.

   Stii macar sa ii numesti pe toti cei 14? Cateva informatii minime despre fiecare ? Sunt convins ca nu..
   Assumption is the mother of all screw ups.

 3. La Bruxelles, prin absenteism se va confirma ce stiu aia deja despre noi, ca suntem dezinteresati si lenesi da in schimb avem pretentii..

  Eu nu ii stiu pe toti 14. Motivul este ca in acest moment, stiu cu cine voi vota. „Assumption is the mother of all screw ups.” este o vorba eleganta, demna de superioritatea ta morala. In contextul dat, ramane insa o simpla digresiune. Un da sau un nu, era mai fairplay.

 4. Sunt invidios pe felul hotărât și pozitiv în care privești votul și utilitatea lui în condițiile actuale ale României. Iar asta o zic fără urmă de ironie.

 5. Tu zici ca poti vota informat? really? le cunosti asa de bine? You must have tee with them every day.

  „te consideri superior”?… nu mai mult decat tine cand votezi cu unii dintre 14 crezand ca TU stii ce trebuie schimbata in Romania prin ati vinde puterea pe buletinul de vot acel pretios pentru care a curs atata sange (?)
  Sangele a curs pentru democratie…
  Ce-i drept si democratia reprezentativa e democratie, doar eu asi face pasul urmator (inspre una sau mai multe dintre cele sute de alternative pe care cu un pic de efort le-ai putea cunoaste si tu)

  Ar fii totusi ipocrit sa zici unui suporter al democratiei directe (printre multe altele) ca se crede superior… nu?

  Cele 5-10 minute pe care „ii acorzi comunitatii”? Chiar nu sunt un mother theresa, nu fac mai mult societatii decat the next guy at a protest, dar nici nu particip in fantesia puerila a societatii care trece la maturitate…

  Apreciez critica in articolul asta si… da… votul pe care-l avem acum e de cacat, valoreaza cacat si e sinonima cu cacat… asta nu inseamna ca in atata consta actiunile sau ideiile mele despre politica… te-rog :)

  Inca o chestie :))))
  „Stii macar sa ii numesti pe toti cei 14? Cateva informatii minime despre fiecare ? Sunt convins ca nu. Prin urmare, e urat sa le lipesti TUTUROR astfel de etichete pe frunte.”
  Daca cauti pe google gasesti in mass-media sau alternativ-media sau pe pagina de facebook al oamenilor (sau cateodata aflii din taxi) destule etichete lipite pe fiecare din cele 14.
  Eu le critic doar pentru ca pt. ei asta-i concursul de „Cine e atotputernicul pentru 4 ani.”

 6. Alin, filmul tău are o problemă foarte mare: oamenii ăia nu la vot s-au dus…

  Lucrurile pot fi privite exact invers fără nicio ezitare. „Oamenii ăia au acționat cu adevărat și au schimbat lucrurile cu forța și cu sacrificii, iar tu te ascunzi în spatele votului?”

  Votul este cea mai comodă , mai lașă și mai predispusă la eroare formă de „luptă” socială. „Deranjul” mersului la vot e o ironie care nu-și atinge ținta. Nu pentru a nu se deranja nu merg oamenii la vot. Deranjul adevărat e ăla cu manifestații la -10 grade, cu burta goală, cu presiune concretă asupra puterii. Deranjul ăsta, real, nu este dispusă lumea să-l accepte. E mai ușor să votezi ceva, orice – și ți-ai făcut datoria.

  Și în China sau Coreea de Nord se votează. Și în „epoca de aur” se vota. Care-i rezultatul? Ce te face să crezi că într-o societate la fel de coruptă și servilă precum cea românească modernă lucrurile stau semnificativ diferit? În absența unui nucleu civic real, mare, militant, vigilent, nemilos cu puterea, sufragiul este o mascaradă ineficace.

  Am scris eu însumi anti-vot, dar este o atitudine pe care sunt gata s-o schimb. Nu țin să am dreptate. De data asta mă gândesc serios la unul dintre candidați (spoiler: singura campanie din istoria României, nu doar ultimii 25 de ani, care se bazează pe eradicarea corupției și recuperarea prejudiciilor, măsuri fără de care creșterea economică, asistența socială etc. rămân baliverne, pentru că oricâți bani ai, dacă sunt administrați de tâlhari e ca și cum n-ai avea nimic). Mă mai gândesc.

 7. @Alin: aș fi putut discuta cu tine despre cât de manipulator (la nivel de clasa primară, evident) este filmulețul prezentat de tine – sper că nu l-ai făcut tu, deși eroarea de a-l distribui e la fel de mare precum cea de a-l produce; aș fi putut discuta despre citatele prețioase de tip facebook cu care unii se cosmetizează excesiv în încercarea hilară de a părea, cum altfel?, prețioși; despre cât de mult li se umflă unora ficatul (egoul, de fapt, dar ficatul sună mai bine) de încântarea că simt ei că fac ceva prețios (din nou?!) mergând la vot în condițiile României actuale (am tot insistat în articol pe acest cadrul de discuție – România de acum); despre cât de aspri cavaleri păzitori ai democrației se simt cei care îndeamnă masele ignorante către vot. Dar, m-am oprit dezamăgit: ai spus marș. De fapt, ai spus mars, însă am priceput sugestia ta subtiliformă. Pentru mine, în această dimineață, acest marș este inacceptabil. Mă rog, păcat de strădania ta. N-am decât soluția înscrierii tale în caietul meu virtual de penibili. Ce risipă de energie!
  Iar acum, că ai mai făcut un bine democrației noastre originale (la fel de originală precum capitalismul original dorit și exprimat de tovarășul Iliescu, mai ții minte?) și ai apărat-o de netrebnicii și iresponsabilii care nu merg la vot în condițiile României actuale (I can’t get enough of this), poți merge liniștit la vot duminica asta; pe mine nu m-ai emoționat defel. Numai să nu uiți să-ți îmbraci costumul roz mulat, să pot și eu să-l recunosc din atât-de-greu-de-cuprins-cu-privirea mulțime de votanți pe supereroul contemporan Votenforcer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile