Windows 7 şi Ubuntu 9.04 pe Windows Vista, cu Virtual Box

Windows 7 RC1 și Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope rulând pe un sistem gazdă Windows Vista Home Premium, în mașini virtuale Virtual Box 2.2.2

Stânga sus: Windows 7 Release Candidate 1 (download gratuit, versiune funcţională până în iunie 2010, um, goodie!)

Dreapta sus: Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)

Jos: Interfața utilizator a Sun Virtual Box 2.2.2 şi taskbar-ul sistemului gazdă, Windows Vista Home Premium (cu toate update-urile la zi şi Aero activ)

Tot ansamblul rulează pe un laptop Dell Studio 1735 bine mobilat hardware.


Instalare Sun Virtual Box

Este una ordinară, cu installer-ul tipic pentru Windows, foarte simplă.

Atenţie doar la driverele pentru „virtualizarea” porturilor USB şi a adaptoarelor de reţea, în sensul că trebuie să accepţi instalarea lor automată, pentru a beneficia de conectivitate USB şi internet în maşinile virtuale (foarte tare!).

Instalare Windows 7 RC1

În detaliu, scrisă chiar de un tip de la Sun. Tutorialul e clar, grafic şi concis, nu are rost să scriu altul. Doar o părere: e surprinzător de simplu :).

Atenţie: trebuie neapărat instalate şi Guest Additions ale Virtual Box, specifice în funcţie de sistemul de operare (explicat şi în tutorial)! Altfel nu vei avea rezoluţia optimă la placa video (foarte nasol!).

Instalare Ubuntu 9.04

În detaliu, include şi descrierea instalării Virtual Box pe Vista. Procesul este aproape identic ca şi în cazul precedent, de asemenea foarte simplu.

Atenţie: trebuie neapărat instalate şi Guest Additions ale Virtual Box, specifice în funcţie de sistemul de operare! Altfel nu vei avea rezoluţia optimă la placa video (foarte nasol!).

De ce maşini virtuale?

Orice developer, dar şi orice entuziast care vrea să încerce, de exemplu, Linux, poate s-o facă foarte simplu şi în siguranță. Soft-ul de virtualizare, Sun Virtual Box, aici, e gratis şi fenomenal de simplu, intuitiv şi fiabil. Pentru mine reprezintă o soluție ideală, mult mai bună decât Live CD-uri sau multi-boot. Totul fiind virtualizat, n-am ce strica pe sistemul gazdă, care poate rămâne în siguranță, în producție.

Performanţă

Mai bine zis degradarea performanţei – nu se vede! Pe un sistem precum cel menţionat, performanţa e excelentă (nu doar „OK”), Windows 7 având la dispoziţie 1 GB de RAM, Ubuntu 512 MB. Ambele sisteme sunt perfect utilizabile. Culmea, Windows 7 în maşina virtuală ar avea acelaşi Windows Experience Index de 4.9, dacă n-ar avea placa video nota 1 (soluţia virtuală lasă mult de dorit la acest capitol). Deduc, premonitoriu, că Windows 7 se va comporta mult mai robust ca Vista.

Cele mai mari probleme sunt puse de placa video, Windows 7 nu vrea să ruleze Aero. În general, n-ai ce te juca 3D-uri grave pe maşina virtuală, oricum. Compiz Fusion merge ca uns pe Ubuntu, sunet lipsă însă.

Este deci de reţinut că o instanţă virtualizată nu va atinge veci performanţa (globală şi pe sectoare) unei instalări directe, dar scopul virtualizării nu este performanţa extremă, pe de altă parte…

Concluzie

În special pentru testare, învăţare, lămurire, simţire a unui sistem de operare nou sau inedit pentru tine, virtualizarea poate fi o soluţie perfectă, pentru că:

  1. e gratis
  2. e surprinzător de simplu de setat (m-am codit mult înainte să încerc, crezând că e treabă de inginer UNIX)
  3. e sigură, orice bubă petrecută în maşina virtuală rămâne acolo; pentru sistemul de operare gazdă distrugerea OS-ului virtualizat (driver-e aiurea, package breakage, virus etc.) nu e cu nimic mai mult decât închiderea unei aplicaţii oarecare
  4. permite experimentarea extensivă, iar problemele care apar pot fi rezolvate pe îndelete (e.g. lipsa sunetului cu Ubuntu)

Aşadar, te încurajez să încerci, mai ales pentru Ubuntu (unde, de exemplu, testele mele de webdesign arată rezultate surprinzătoare/paradoxale la modul negativ… deci trebuie lucrat şi e bine că am testat).

Succes! E simplu (după cum am repetat de o mie de ori mai sus).

Fii primul care evaluează articolul:

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Cod HTML permis: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Abonament la comentariile articolului   Abonament la toate comentariile