Cum să îți organizezi dulapul pentru mai mult spațiu

Un dulap bine organizat nu doar că îți ușurează diminețile, dar îți permite și să păstrezi hainele în condiții optime, prelungindu-le durata de viață. Cu puțină planificare și câteva trucuri ingenioase, poți transforma chiar și cel mai mic dulap într-un spațiu eficient și bine structurat. În acest articol, vom explora pașii necesari pentru a-ți organiza dulapul și a maximiza spațiul disponibil.

1. Golirea și sortarea dulapului

Primul pas în organizarea dulapului este să-l golești complet. Scoate toate hainele, accesoriile și încălțămintea și așază-le pe pat sau pe o suprafață mare, astfel încât să le poți analiza mai ușor.

Sortarea hainelor

Împarte hainele în patru categorii:

 • De păstrat: Hainele pe care le porți frecvent și care sunt în stare bună.
 • De donat/vândut: Hainele care nu îți mai plac, nu ți se mai potrivesc sau pe care nu le-ai purtat în ultimul an.
 • De reparat: Hainele care necesită mici reparații, cum ar fi nasturi lipsă sau fermoare defecte.
 • De aruncat: Hainele care sunt prea uzate sau deteriorate pentru a fi purtate sau donate.

2. Planificarea spațiului

După ce ai sortat hainele, este timpul să planifici cum vei folosi spațiul din dulap. Iată câteva sfaturi pentru a maximiza eficiența acestuia:

Utilizarea rafturilor și sertarelor

 • Rafturi ajustabile: Dacă dulapul tău permite, ajustează rafturile pentru a se potrivi nevoilor tale. Rafturile mai înguste sunt ideale pentru tricouri și pulovere, în timp ce rafturile mai înalte sunt perfecte pentru genți și cutii de depozitare.
 • Sertare compartimentate: Folosește organizatoare de sertare pentru a separa șosetele, lenjeria și accesoriile mici. Acest lucru te va ajuta să găsești rapid ceea ce cauți și să menții ordinea.

Utilizarea barelor de haine

 • Bare duble: Dacă spațiul îți permite, instalează o bară de haine suplimentară sub cea existentă. Astfel, poți separa hainele mai scurte (cum ar fi bluzele și cămășile) de cele mai lungi (cum ar fi rochiile și paltoanele).
 • Umerașe subțiri și uniforme: Investește în umerașe subțiri și de aceeași formă pentru a economisi spațiu și a conferi un aspect uniform dulapului tău.

Depozitarea pe verticală

 • Cutii și coșuri: Folosește cutii și coșuri pentru a depozita articolele sezoniere sau cele pe care nu le folosești frecvent. Etichetează-le pentru a ști ce conțin și a le putea accesa ușor.
 • Rafturi suspendate: Adaugă rafturi suspendate pe ușile dulapului pentru a depozita accesorii, pantofi sau alte articole mici.

3. Organizarea hainelor

Odată ce ai planificat spațiul, este timpul să organizezi hainele în dulap. Iată câteva metode eficiente pentru a păstra ordinea:

Organizarea pe categorii

 • Tip de articol: Grupează hainele în funcție de tipul lor (tricouri, cămăși, pantaloni, rochii etc.). Astfel, vei găsi mai ușor ceea ce cauți.
 • Sezon: Păstrează hainele de sezon la îndemână și depozitează-le pe cele off-season în cutii sau pe rafturile superioare.

Organizarea pe culori

Organizarea hainelor pe culori nu doar că îți face dulapul să arate mai plăcut, dar te ajută și să găsești mai repede combinații potrivite. Începe cu nuanțele mai închise și treci treptat la cele mai deschise.

Organizarea pe frecvența utilizării

Păstrează la îndemână hainele pe care le porți cel mai des. Hainele pentru ocazii speciale sau cele pe care le porți rar pot fi depozitate în spate sau pe rafturile superioare.

4. Accesorii și încălțăminte

Nu uita de accesorii și încălțăminte atunci când îți organizezi dulapul. Iată câteva idei pentru a le păstra ordonate:

Organizarea accesoriilor

 • Suporturi pentru bijuterii: Folosește suporturi speciale pentru a-ți organiza bijuteriile și a le menține la îndemână.
 • Cârlige și bare: Instalează cârlige pe ușile dulapului pentru a agăța eșarfe, curele și genți.

Organizarea încălțămintei

 • Rafturi pentru pantofi: Folosește rafturi sau suporturi speciale pentru a depozita pantofii. Așază-i pe cei pe care îi porți frecvent la nivelul ochilor și pe cei pe care îi porți rar pe rafturile inferioare.
 • Cutii transparente: Depozitează încălțămintea în cutii transparente pentru a vedea ușor ce conțin. Poți lipi etichete cu imagini ale pantofilor pentru a-i identifica rapid.

5. Menținerea ordinii

După ce ai organizat dulapul, este important să menții ordinea. Iată câteva sfaturi pentru a păstra dulapul organizat pe termen lung:

Întoarce hainele pe umeraș

După fiecare purtare, întoarce hainele pe umeraș, astfel încât partea deschisă a cârligului să fie orientată în exterior. La sfârșitul sezonului, vei ști exact ce haine nu ai purtat și le vei putea dona sau vinde.

Rutină de curățenie

Stabilește o rutină de curățenie regulată pentru dulapul tău. Poate fi o dată pe lună sau la fiecare schimbare de sezon. Verifică hainele, rearanjează-le dacă este necesar și curăță rafturile și sertarele.

Adaugă doar ce ai nevoie

Înainte de a cumpăra haine noi, întreabă-te dacă ai cu adevărat nevoie de ele și dacă se potrivesc cu restul garderobei tale. Evită achizițiile impulsive și concentrează-te pe piese de calitate, care îți completează stilul.

Concluzie

Organizarea dulapului poate părea o sarcină descurajantă, dar cu puțină planificare și câteva trucuri simple, poți crea un spațiu ordonat și eficient. Golirea și sortarea dulapului, planificarea spațiului, organizarea hainelor și menținerea ordinii sunt pași esențiali pentru a maximiza spațiul disponibil și a te bucura de un dulap bine structurat. Urmează aceste sfaturi și bucură-te de un dulap organizat care îți va ușura viața de zi cu zi!

You May Also Like

About the Author: Redacția

Redacția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *